Universiteterne & Copydan

Universiteterne vil have Copydan ud af sengen
Underviserne på landets universitet har svært ved at forstå reglerne om kopiering. Over for dem står Copydan, som skal beskytte rettighedshaverne. Begge er dog indstillet på forhandlinger.
Der var ikke enighed blandt de to debattører, da reglerne i den aftale, universiteterne har med Copydan, blev diskuteret på UBVA’s 2012-symposium. Direktør for Copydan Tekst & Node Anders Kristian Rasch var lydhør over for kritikken af aftalen.

På universiteterne føler man, at Copydan Tekst & Node har sovet i timen, når det kommer til aftalerne om kopiering. Hvorfor skal der være forskelle på fotokopier og indscanninger? Og hvorfor skal systemet være så komplekst, når universiteterne bliver mødt af kommercielle udenlandske spillere, som er villige til at skræddersy aftaler om licenser ud fra universiteternes behov?

Det er de centrale emner i en diskussionsduel, som Jens Dam, sektionsleder ved Syddansk Universitetsbibliotek har med Anders Kristian Rasch, direktør for Copydan Tekst & Node. ”Jeg er glad for det system, vi har, men jeg synes, der er nogle store huller i det”, siger Jens Dam og fortæller om sine oplevelser, når han til daglig skal rådgive undervisere om brugen af det ophavsretsligt beskyttede materiale, som er dækket af universitetets aftale med Copydan Tekst & Node.

Ifølge aftalen må man kun fotokopiere og indscanne, men ikke bruge materiale, der allerede er digitaliseret, herunder pdf.-filer. Men forskellen er uforståelig for underviserne, mener Jens Dam.

I 2006 foretog Copydan en lang række undersøgelser af brugen af fotokopiering på uddannelsesinstitutionerne. På baggrund af konklusionerne blev de nuværende Copydan-aftaler lavet.

”Det var et klart ønske fra rettighedshavernes side at se, hvad markedet kunne bære. Vores undersøgelser viste, at der blev kopieret 80 % mere end det, som blev indberettet”, forklarer Anders Kristian Rasch.

Ved forhandlingerne af den nuværende aftale blev der også aftalt fremtidige tiltag, som skulle gøre Tekst & Nodes tilbud tidssvarende. Blandt dem var mulighed for fremtidig genforhandling af aftalen. Men den har aldrig fundet sted.

”Vi var igennem nogle meget lange og hårde forhandlinger sidst, og det har været et ønske fra universiteternes side, at vi lod den nuværende aftale løbe et par år mere”, siger Anders Rasch til kritikken af de manglende genforhandlinger. Samtidig forsikrer han, at Copydan er parate til nye forhandlinger.

Tekst & Nodes fremtidige aftaletilbud skal gøre tingene nemmere for alle parter. Copydan ønsker adgang til universiteternes intranet, så de selv kan notere de materialer, som bliver brugt – og det er Jens Dam ikke afvisende over for.

”Vi er nærmest parate til alt, når det kommer til indberetningen af brugt materiale, så alt bliver indberettet, og vi undgår, at nogen føler sig snydt”, siger han.

Fra Copydans side er man ligeledes lydhør over for brugernes ønsker til aftalen.

”Vi har brug for uddannelsesinstitutionernes hjælp. Det er et problem, at de, som forhandler aftalen, ikke er brugerne af aftalen”, forklarer Anders Kristian Rasch om de nuværende forhandlingsprocedurer.